LICHTER LEREN HARDLOPEN


Lichter leren hardlopen – hoe dan?

BLOG | 10 juli 2024

Het klinkt goed… moeitelozer en lichter bewegen tijdens het lange afstand lopen. Zodat je energie bespaart en het langer volhoudt. Op een manier die ook nog eens goed voor je nek, rug en schouders is en minder kans op blessures geeft! Hoe weet je zeker dat het zal werken? En waar is dit dan op gebaseerd?

Bij Run in Balance krijg je les volgens de In Balance® methodiek. Dit is gebaseerd op principes uit de Alexander Techniek, die al 100 jaar succesvol wordt toegepast door bijv. dansers, musici en acteurs. F.M. Alexander ontdekte dat de balans van je hoofd op je lichaam cruciaal is voor alle coördinatie. Of je nu viool speelt, zwemt, koord danst of een marathon rent. 

Tijdens een 12-weekse cursus van Run in Balance® leer je daarom veel over hoe je je hoofd effectief balanceert tijdens het hardlopen en hoe je je eigen lichaam met je gedachten effectief aanstuurt. Je leert stap voor stap een looptechniek aan die vooral veel vraagt van je denkvermogen. Wanneer zet je precies kracht? En belangrijker nog: Wanneer kun je ontspannen in de beweging? Hoe gebruik je je voeten op zo’n manier dat de veerkracht uit je eigen skelet komt, in plaats van uit de zolen van je Nike Air schoenen?

Lerares Wendy Grin is een ervaren hardloopster die opgeleid is als klassiek danseres en heel veel weet over hoe het menselijk lichaam effectief functioneert. Ze is zowel docente in zwemmen bij Swim in Balance® als ook in hardlopen bij Run in Balance®. Bij beide sporten wordt de In Balance methode toegepast en volgen we dezelfde principes. Hardlopen en zwemmen zijn allebei technische sporten waarbij je niet persé heel sterk hoeft te zijn om het lang en goed vol te kunnen houden.

Een van de principes is bijvoorbeeld het gebruik van ‘opposities’: Je stelt je voor dat je voeten diep de grond in gaan terwijl je hoofd juist in tegenovergestelde richting weggaat richting de hemel. Deze gedachten zorgen voor een mooie uitlijning en lengte in je lichaam tijdens het hardlopen en je spieren kunnen optimaler functioneren. Het resultaat is dat het hardlopen lichter en moeitelozer aanvoelt.

Veel sporters vinden het fijn om tijdens het sporten helemaal ‘nergens’ aan te denken. Wij zijn hier echter niet voor. Je lichaam schakelt dan namelijk over op de automatische piloot en je techniek zal in het beste geval hetzelfde blijven en in het meest waarschijnlijke geval steeds slordiger worden. In onze ogen is het beter om ‘mindful’ hard te lopen: Je blijft je steeds bewust van de bewegingen die je makt, hoe je ademt, hoe je je voelt. Af en toe geef je jezelf opdrachten, zoals de opposities zoals hierboven beschreven, of herinner je jezelf aan de ademreflex en hoe deze werkt. Op die manier is je aandacht volkomen bij wat je doet en verbeter je je techniek elke keer dat je gaat lopen. Dit verkleint ook de kans op blessures, omdat je het veel eerder zult opmerken als er iets in je lichaam niet helemaal goed aanvoelt. Je zult jezelf minder snel forceren. Omdat er veel is om over na te denken op techniekgebied tijdens het hardlopen, zul je merken dat je met een helder en opgeruimd hoofd thuiskomt. Er is namelijk geen tijd geweest om over andere zaken na te denken of te piekeren. Dat ruimt pas op!

Nieuwsgierig geworden?

Lees meer over onze methode op www.runinbalance.nl